סכרת סוג 2 לעומת סכרת סוג 1

תופעות לוואי של סוכרת סוג 1

סוכרת מסוג 1 היא מצב אוטואימוני בו מערכת החיסון של הגוף תוקפת והורסת תאי בטא המייצרים אינסולין בלבלב. ללא אינסולין, הגוף אינו יכול לווסת כראוי את רמות הסוכר בדם, מה שמוביל לתופעות לוואי שונות. למידע נוסף כדאי לקרוא באתר https://www.sanofidiabetes.co.il/ . כמה תופעות לוואי נפוצות של סוכרת סוג 1 כוללות:

  1. היפרגליקמיה: רמות סוכר גבוהות מתמשכות אשר עלולות להוביל לתסמינים כמו צמא יתר, הטלת שתן תכופה, עייפות וראייה מטושטשת.
  2. היפוגליקמיה: רמות נמוכות של סוכר בדם עלולות לגרום לרעד, בלבול, סחרחורת, ובמקרים חמורים לאובדן הכרה.
  3. קטואצידוזיס סוכרתי (DKA): סיבוך מסכן חיים, DKA מתרחש כאשר הגוף מתחיל לפרק שומן לאנרגיה, לייצר קטונים שעלולים להוביל לחמצת. מקרה שכזה עלול להוביל בין היתר לתופעות כמו הקאות, קוצר נשימה ואף לסיבוכים מורכבים יותר.  
  4. סוכרת 1 לא מבוקרת: לאורך זמן, סוכרת מסוג 1 לא מבוקרת עלולה להוביל לסיבוכים אשר ישפיעו על העיניים, הכליות, מערכת העצבים, מערכת הלב וכלי הדם.

תופעות לוואי של סוכרת מסוג 2

סוכרת מסוג 2 לעומת זאת, מאופיינת בשימוש לקוי באינסולין, בה תאי הגוף אינם מגיבים ביעילות לאינסולין, והלבלב עלול שלא לייצר מספיק אינסולין. כמה תופעות לוואי נפוצות של סוכרת סוג 2 כוללות

  1. היפרגליקמיה: בדומה לסוכרת מסוג 1, רמות סוכר גבוהות בדם בסוכרת מסוג 2 יכולות להוביל לתסמינים שונים ולסיבוכים ארוכי טווח.
  2. סיבוכים קרדיווסקולריים: סוכרת מסוג 2 מגבירה את הסיכון למחלות לב, שבץ ובעיות קרדיווסקולריות אחרות.
  3. נזקים עצביים: רמת סוכר גבוהה ולאורך זמן בדם, עלולים לפגוע בעצבים. פגיעה אשר עלולה להוביל לחוסר תחושה, עקצוץ וכאב בידיים וברגליים.
  4. נזק לכליות: בדומה לסוכרת 1 גם סוכרת מסוג 2, הסיכויים לפגיעה בכליות עלולים לעלות ובמרבית המקרים תאובחן פגיעה עם הימצאותה של הסוכרת.  

גורמי סיכון לסוכרת מסוג 1

סוכרת מסוג 1 נחשבת בעיקר למחלה אוטואימונית, והגורם המדויק שלה עדיין לא ברור. עם זאת, גורמי סיכון מסוימים מגבירים את הסבירות לפתח סוכרת מסוג 1. סיכונים אלו נעים בין היסטוריה משפחתית, כאשר בן משפחה קרוב (סבא-סבתא, אמא-אבא) עלול להגדיל את הסיכוי לחלות בסוכרת מסוג 1. בשל כך גם הנטייה הגנטית עלולה להשפיע על רמת הסיכון

השפעות הגיל

לגיל יש תפקיד משמעותי באבחון וניהול סוכרת. סוכרת מסוג 1 מאובחנת יותר בקרב ילדים ומבוגרים צעירים, אך היא יכולה להופיע בכל גיל. סוכרת מסוג 2, לעומת זאת, קשורה לעתים קרובות לגיל מבוגר, אורח חיים בישיבה והרגלי אכילה. עם זאת, עם העלייה בשיעורי ההשמנה בילדים, השכיחות של סוכרת מסוג 2 בקרב אנשים צעירים עולה גם היא.