עסקאות רבות נעשות ללא בדיקה מקיפה של שני הצדדים, לפעמים הבדיקה נעשית רק מצד אחד של העסקה ולפעמים הוא לא מתקיים בכלל. מקרים מהסוג הזה עלולים להובי לפירוק שותפויות הצטברות חובות או נושים לדוגמא. במאמר הבא ננסה להבין איך נוכל לאמוד את סיכוני העסקה ולקבל מידע עסקי על חברות שאיתן נרצה לבצע עסקאות או שותפויות למיניהן.
מידע פורמלי
בהתאם לחוק החברות על כל חברה בע"מ חלה החובה להגיש דוח פורמלי הנוגע למצב הנכס שלה, להכנסות והוצאות, התחייבויות ועוד.) דוח זה בעצם נשלח לרואה חשבון חיצוני והוא מאגד בתוכו שנה קלנדרית ינואר ועד דצמבר. אם חברה זו נסחרת בבורסה והיא ציבורת, משמע שהדוחות שלה יהיו חשופים לרוב באתרי החברה או באתרי הכלכלה הרבים. יחד עם זאת כאשר חברה תהיה ציבורית היא מחוייבת גם לפרסם דוחות רבעונים.
מעבר אל הפורמלי
יחד עם כל אלו קיימות כיום חברות רבות אנליסטיות ופיננסיות, אשר מציעות את שירותיהן בהפקת דוחות לחברות ציבוריות, ניתוח מידע עסקי על חברות ועוד אפשרויות אנליסטיות שיכולות לעזור בהשקעה ישירה בחברה או בקניית מניות שלה. דוחות אלו לא פעם יכולים לעזור ולייצר תמונה הרבה יותר ברורה בנוגע להשקעה ולרוב יכללו חלק מהסעיפים הבאים.
- מידע משפטי ופלילי
- נכסים של בעלי המניות
- אזכורים שליליים
- מידע על משכוני בעלי המניות
- מידע על מוגבלות באמצעים
כל אלו ועוד יוכלו לעזור לכם לקבל את ההחלטה הכי נכונה ומדויקת בנוגע לחברה שתרצו להשקיע בה, וכמו שציינו ישנן מגוון רחב של חברות המציעות חבילות וסוגים שונים של דוחות אשר יכולו לשקף לכם את מצב החברות או המניה שתרצו להשקיע.
סיכום – ישנם כמה רבדים של מידע עסקי שתוכלו לקבל, רוב המידע שאכן נגישה לרוב הציבור לא תמיד מספיק בשביל לייצר תמונה מספיק ברורה עבור משקיעים, בין אם ישירים ובין אם קוני מניות חדשים. לכן ישנם לא מעט תוספים וסוגי דוחות אשר יכולים לעזור לנו לקבל תמונת מצב מלאה בנוגע לחברה בה נרצה להשקיע.